Mitä on tietomallintaminen?

Tietomallintaminen =  rakennuksen 3D-mallit + mallien tiedon hyödyntäminen

Tietomalli tarkoittaa yksinkertaisuudessaan rakennuksen 3D-mallia, jossa on geometrian lisäksi mukana myös paljon tietoa. Tietomallintaminen käsittää varsinaisen suunnittelijan tekemän mallin lisäksi myös sen, että näitä tietoa sisältäviä 3D-malleja hyödynnetään monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin myös muiden kuin suunnittelijoiden toimesta.

Tietomallintamisesta käytetään lyhennettä BIM, joka tulee sanoista Building Information Modeling tai Management. Puhutaan rakennuksen ja rakennushankkeen sekä kiinteistötoimintojen digitaalisesta muodosta, jolla tehostetaan rakennuksen tietojen hallintaa koko rakennuksen elinkaaren aikana. Se käsittää niin ohjelmistot, joilla luodaan ja käsitellään tietomallinnuksen keskiössä olevia 3D-muotoisia mallitiedostoja, kuin toimintamenetelmät tehokkaan tiedonhallinnan mahdollistamiseksi.

Tietomallintamisen tärkein mallitiedosto on IFC-malli. Jos käytät pelkästään termiä IFC-malli ilman kummempia tarkennuksia, niin tällä hetkellä sen oletetaan tarkoittavan IFC 2X3 -tiedostoa, jota on käytetty jo pitkään. Uuden rakentamislain ja sen mukanaan tuomien muutosten myötä siirrytään kuitenkin käyttämään uudempaa IFC 4 -tiedostoa ja numeron käyttämiselle tiedoston perässä tulee olemaan tarvetta, etteivät tiedostoversiot mene sekaisin.

Tietomallintaminen mahdollistaa merkittäviä säästöjä

Rakennusalan tuottavuus ei ole kehittynyt kuten muun teollisuuden ja yhtenä ratkaisuna ongelmaan nähdään rakennusalan digitalisaatio, jonka keskiössä on tietomallinnus. Ydinajatus tietomallinnuksessa on, että suurta tietomäärää pystytään ohjelmistojen automatiikan avulla hallitsemaan tehokkaasti ja tiedon esittämiseen sekä ymmärtämiseen kuluu vähemmän aikaa. Säästöpotentiaali on merkittävä. On arvioitu, että jo pelkästään paremmalla tiedonhallinnalla rakennushankkeissa voitaisiin säästää 3–4% kokonaiskustannuksista, ja että rakennusalan täysimittainen digitalisoituminen voisi vuositasolla säästää 12–20%.

Tietomallintaminen on muutakin kuin mallitiedostoja

BIM ja tietomallintaminen tarkoittavat myös laajemmin kaikkea rakennuksiin ja rakennushankkeisiin liittyvän tiedon hallintaa. Koska tietomalli -termi on Suomessa niin vakiintunut tarkoittamaan juuri 3D-malleihin liittyviä toimintoja, ollaan nyt tulevan digiloikan kynnyksellä ottamassa käyttöön myös uusi käsite, informaatiomalli, joka kuvastaa laajemmin tiedonhallintaa kokonaisuudessaan.

ArvoBIMillä tietomallintaminen määritellään laajemmin rakennushankkeiden ja rakennusten tiedon tehokkaaksi hallinnaksi. Suunnittelijoiden mallitiedostot ovat vain yksi tietolähde muiden joukossa. 3D-mallit mahdollistavat paljon hyviä asioita visuaalisen geometriansa ansioista, mutta perinteisemmilläkin tiedon esittämisen tavoilla ja ohjelmistoilla, esimerkiksi Excel-taulukoilla ja -kuvaajilla, voidaan merkittävästi tehostaa tiedon hyödynnettävyyttä. Tiedonhallinnasta saadaan eniten tehoja irti, kun kokonaisuuteen otetaan mukaan tietoa mahdollisimman monesta eri lähteestä. Tämä edellyttää, ettei toimintaa rajoiteta pelkästään tietomalleihin ja malliohjelmistoihin, vaan käytetään mahdollisimman paljon helppoja ja kaikille tuttuja tiedostoja ja ohjelmistoja.

Lähteet:

An Action Plan to Accelerate Building Information Modeling (BIM) Adaption. 2018. World Economic Forumin raportti. http://www3.weforum.org/docs/WEF_Accelerating_BIM_Adoption_Action_Plan.pdf.

Gallaher, M., Dettbarn, J., Gilday, L., O’Connor, A. 2004. Cost Analysis of Inadequate Interoperability in the U.S. Capital Facilities Industry. A study performed by NIST The National Institute of Standards and Technology, U.S. Department of Commerce Tehcnology Administration. Gaithersburg, MD. https://www.researchgate.net/publication/228583138_Cost_Analysis_of_Inadequate_Interoperability_in_the_US_Capital_Facilities_Industry.

Informaatiomallintamisen periaatteet julkaistu. Artikkeli BuildingSMART Finlandin verkkosivuilla. https://www.buildingsmart.fi/blog/rytv-hankeohjelman-uutiset-9/informaatiomallintamisen-periaatteet-julkaistu-507

Käsikirja tietomallintamisen käyttöön ottamisesta Euroopan julkisella sektorilla – Strateginen toiminta rakennusalan tulosten parantamiseksi: arvon lisääminen sekä innovoinnin ja kasvun edistäminen. 2018. EU:n BIM-työryhmän julkaisu. http://www.eubim.eu/handbook-selection/.

Munir, M., Kiviniemi, A., Jones, S., Finnegan, S. 2019. BIM business value generation theory: a grounded theory approach. Journal of Information Technology in Construction (ITcon), Vol. 24, pg. 406-423. http://www.itcon.org/2019/21.

RAVA3pro -hankkeen tulokset. http://www.rava3pro.fi/

Irina Hirvonen

Tietomalliasiantuntija / toimitusjohtaja, ArvoBIM Oy

Insinööri (YAMK), rakennustekniikka. Erikoistunut tietomallintamiseen ja perehtynyt päättötyössään tietomallintamisella saavutettavien kustannussäästöjen toteutumisen todennäköisyyteen vaikuttaviin tekijöihin.

Työskennellyt rakennesuunnittelijana, tietomallikoordinaattorina arkkitehtitoimistossa sekä tietomallintamisen asiantuntijana rakennuttamisorganisaatiossa.

Jaa tämä kirjoitus!